Ezt a módszert használja Hosszú Katinka felkészülései során.

Hosszú Katinkát nem kell senkinek bemutatni. Az úszónő híres a sokoldalúságáról, hiszen több úszásnemben is kiválóan teljesít. Teljesítménye kétségkívül utánozhatatlan, és rengetegen kíváncsiak arra, mit csinál a háttérben – edzései és felkészülései során – hogy ennyire sikeres tud maradni évek óta.

Egy biztos, rengeteget edz van, hogy egy nap háromszor is. Azonban mindamellett, hogy rengeteget edz, odafigyel a táplálkozásra és a pihenésre, az edzéseit sportedző férje vezényli, aki tudja, hogy mi kell Katinkának, hogy a legjobbat hozza ki magából.

Az edzés, táplálkozás és pihenés hármasa mindenki számára ismert és alapvető fundamentum, de van itt még valami, aminek köszönhetően Katinka a legjobbak között is a legjobb tud lenni. Ez a egy speciális eszköz, az edzőmaszk, amit az edzései során vesz igénybe.

Gyakran lehet olvasni, hogy hülyeség az edzőmaszk használata, csak megnehezítjük vele az edzésünket, de a teljesítményünk nem növekszik, sőt csökken általa, veszélyes, mert ájulást okozhat, és így tovább, és így tovább…

Nos, ezek a félelmek jogosnak tűnhetnek. Vajon ha ennyire haszontalan, sőt veszélyes az edzőmaszk, akkor nem kéne szólni Hosszú Katinkának, hogy ne használja már ezt a sporteszközt? Vagy nem arról van szó, hogy a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónőnk és az edzője tudja, hogy mi az, ami növelheti a teljesítményét a versenyek során?

Én az utóbbira tippelek. Az alábbiakban felsorolok pár érvet, ami miatt Hosszú Katinka edzőmaszkot használ. Hozzáteszem, hogy az alábbiak az edzőmaszk HELYES használatára vonatkoznak. Hogy pontosan hogyan kell helyesen használni, arról ebben a cikkben írok.

Az edzőmaszk szimulálja a magaslati levegőn végzett edzéseket

Akik versenysportolnak, azok tudják, hogy az egyik “legkifizetődőbb” módszer, ha magasan fekvő edzőtáborokban edzenek a versenyeket megelőzően. Minél nagyobb a tengerszint feletti magasság, annál alacsonyabb nyomású a levegő. Az alacsonyabb nyomású levegő pedig kevesebb oxigént tartalmaz, s ez serkenti a szervezet vörösvérsejt termelését.

A vörösvérsejtek koncentrációja még akár két hétig is eltarthat egy ilyen magaslati edzőtábort követően, s egy ilyen típusú edzést követően a sportolók nagyobb előnyt élvezhetnek versenytársaikkal szemben, hiszen kevesebb erőkifejtésre van szükségük normál légnyomáson ugyanahhoz a teljesítményhez.

Az edzőmaszk ezt a magaslati edzést szimulálja azáltal, hogy – attól függően, milyen fokozatot állítunk be rajta – kevesebb levegőt, s ezáltal kevesebb oxigént enged be a szervezetbe. A Bohr-hatás következtében – amit egy külön cikkben fejtek ki – a kevesebb bejutó oxigén paradox módon, a magasabb szén-dioxid-szintnek köszönhetően a sejtek jobb oxigénellátását eredményezi.

Emiatt növekszik az állóképessége

Ha Katinka sejtjei több oxigénhez jutnak, akkor az azt jelenti, hogy hatékonyabban tudják felhasználni az energiát, javul az energiaszintjük. Katinka (és minden ember) szervezete sejtekből épül fel, ezek az alapjai a szervezet teljesítőképességének is. Könnyen belátható, hogy ha a sejtek energiaszintje magasabb, vagyis több energiát állítanak elő, akkor a szervezet egésze nagyobb állóképességgel rendelkezik.

És ezért eredményesebb a versenyeken

A fentiek miatt hatékonyabban tud sportolni, jobban bírja szusszal az edzéseket. És ami a lényeg: emiatt (is) teljesít jobban a versenyeken mint ellenfelei (nyilván nem egy superwoman, ezért nem nyerhet meg minden versenyt).

Hosszú Katinka versenyeredményei természetesen nem kizárólag az edzőmaszknak köszönhetőek, de az biztos, hogy nem használná, ha nem lenne (akár aranyérem formájában) kézzel fogható eredménye. Valójában tehát ezek az okai annak, hogy Hosszú Katinka bizonyos edzéstípusok során edzőmaszkot használ.

Ha tetszett a cikk vess egy pillantást edzőmaszkjainkra és emeld a teljesítményed a maximumra, akárcsak Katinka.

Cikkek, amik talán érdekelhetnek

Mire jó az edzőmaszk? Egy légzésszakértő és vásárlók véleménye:

Miért működik az edzőmaszk? A tudományos magyarázat

A sport és a légzés kapcsolata

Hasonló cikkek