Tudástár

Blogposztok

Miért működik az edzőmaszk? A tudományos magyarázat

Milyen tudományos bizonyítékok támasztják alá az edzőmaszk használatának áldásos hatásait? Lássuk! Ismert tény, hogy élsportolók a magashegyi edzőtáborokból visszatérve nagyobb teljesítményre képesek a versenyen. Az edzőmaszk pedig éppen ezt, a nagy magasságban végzett edzést szimulálja. A magassággal ugyanis ritkul az

Tovább olvasom »

Mi az az edzőmaszk, és mire jó egyáltalán?

Az edzőmaszk vagy tréningmaszk egy olyan sporteszköz, amelynek a kezdetleges verzióját először egy profi amerikai futballista kezdte el használni. Ez nem a mai formájában ismert edzőmaszk volt, hanem egy egyszerű gázálarc. Röviden összefoglalva: az edzőmaszk az edzés során a légzésen

Tovább olvasom »

Milyen sportokhoz ajánljuk az edzőmaszkot?

Az edzőmaszk tulajdonképpen bármelyik sportoló számára használható, aki az állóképességét kívánja felfokozni. Ez az egyszerű kis eszköz ugrásszerű gyorsasággal segít kitolni a határaidat, így növelvén a teljesítményedet és vele együtt a közérzetedet és az önértékelésedet is. Egy a Sports Medicine

Tovább olvasom »

A sport és a légzés kapcsolata

Azzal nyilván mindenki, aki élete során legalább egy edzésen részt vett, tisztában van, hogy sportoláshoz (mármint a valódi sportoláshoz) igencsak szükség van a légzésünkre. A légzés biztosítja, hogy az izmaink megfelelően el legyenek látva oxigénnel, ezért ha izmainkat intenzíven igénybe

Tovább olvasom »

Hogyan használd HELYESEN az edzőmaszkot?

Egy másik cikkben már megemlítettem, hogy sok olyan ellenvetés szokott megfogalmazódni az edzőmaszk vonatkozásában, amelyeket például Hosszú Katinka nem lát elég megalapozottnak. Cseh Laci sem.  Az egyik ilyen ellenvetés, amivel találkoztam, hogy ha edzés közben használod, el is ájulhatsz. Erre

Tovább olvasom »

A túllégzésről

Amikor több levegőt lélegzünk be, mint amennyire a szervezetünkek szüksége van, túllégzésről, hipervetntilációról beszélünk. Ha ez a gyakorlat állandósul, akkor krónikus túllégzésről van szó. Manapság a jóléti társadalmakban élő embereknél általános probléma, hogy túl gyakran és túl nagyokat lélegeznek, erről

Tovább olvasom »

Gyakori kérdések

 • futás
 • kerékpározás
 • labdajátékok
 • crossfit, köredzés
 • erősítés, konditermi edzés
 • küzdősportok
 • evezés
 • kajak-kenu
 • tenisz
 • jégkorong
 • úszás (értelemszerűen szárazföldi edzés során)
 • stb.

Olyanoknak ajánljuk, akik rendszeresen sportolnak. Ha eddig nem mozogtál semmit, és most kezdenéd, akkor csak a későbbiekben ajánljuk az edzőmaszk használatát.

Ezen túlmenően 15-16 éves kortól ajánljuk az ésszerű használat megítélése miatt, alatta nem.

Három méretben kapható az edzőmaszk:

S – 65-70 kg alatt
M – 65-70 és 100 kg között
L – 100 kg felett

Alapvetően az arcod és fejed nagyságát kell figyelembe venned, de a súlyod egy jó tájékozódási szempont lehet. Ha az átlagosnál kisebb a fejed, válaszd az S méretet, ha az átlagosnál nagyobb, akkor az L méretet! Ha átlagos, akkor az M méretet ajánljuk.

Ha a rendelt méret mégsem passzol, jelzel nekünk, hogy kisebb vagy nagyobb volt-e a kiküldött edzőmaszk, és miután visszaküldted (a postaköltséget mi álljuk), ingyenesen küldünk egy megfelelő méretűt.

Először is illeszd a maszkot az arcodhoz a szád és az orrod fölé.

Ezután kapcsold össze a tarkódon a pántot.

Majd finoman húzd felfelé a pántot, hogy a füleidet kibújtathasd a lyukon (a képen látható módon).

Miután a maszk már biztosan rögzült az arcodon, vegyél mély levegőt, és ellenőrizd a tömítést. Nem szökhet ki levegő a maszk arcodhoz tapadó pereme alatt.

Az Fdbro edzőmaszkot nem kell levenned, hogy a nehézségi fokozatokat váltogatni tudd, ezt használat közben is megteheted.

Szemből nézve balról jobbra húzva tudod a fokozatokat növelni. 6 fokozat van, az első fokozat körülbelül 500 m-es magassági levegőt szimulál, az utolsó pedig 6000 m-est.

Ha úgy érzed, hogy nagyobb ellenállásra van szükséged, csak használd a maszk elején lévő kapcsolót / tárcsát.

Mindenképpen a fokozatosságot ajánljuk. Eleinte elég lehet 5 percig használni, majd saját szervezeted terhelhetőségétől függően fokozatosan növelheted az edzőmaszk használatának időtartamát.

Az edzőmaszk használata során fontos a fokozatosság elve, ami azt jelenti, hogy egy ENYHE légszomjat kell éreznünk a használata során.

Nem az a cél, hogy a légzőizmokat erőltetve “tépjük” a levegőt, hogy liluljon vagy megfájduljon a fejünk a légszomjtól. Ha ilyesmit tapasztalnánk, vegyünk vissza az edzés intenzitásából vagy állítsuk alacsonyabb fokozatra az edzőmaszkot, esetleg le is vehetjük.

Tehát a válasz arra a kérdésre, hogy mennyi ideig használjuk a maszkot egy nap vagy egy edzés során az, hogy ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie. De ha nagyon egy időtartamot kellene mondani, akkor (az első használatok után) próbáljuk ki 20-30 percig, s nézzük meg, hogy hogy bírjuk. Ezt aztán fokozatosan növelhetjük, figyelembe véve a saját szervezetünk reakcióit.

Tulajdonképpen igen, csak másképpen működik az edzőmaszk, mint a magas hegy. Az edzőmaszk kevesebb levegőt, s ezáltal kevesebb oxigént enged a szervezetbe, magaslati levegőben pedig eleve kisebb az oxigéntartalom, és a légnyomás is kisebb mint alacsonyabb területen.

Nem szükséges több ezer méter magasra felmenni, és ott több hetet edzeni. Az ilyen edzőtáborokban elért eredményeket tengerszinten is el lehet érni. Ha valaki kellő mértékben használja a maszkot, az nagyon hasonló vagy jobb hatású, mint a magashegyi edzőtáborok. (A magashegyi táborból lejőve kb. két hét alatt visszaáll a megszokott módra a sportoló, ezért is korlátozott az ilyen táborok felhasználhatósága.)

Az Fdbro maszkhoz kapsz egy hordozható kis táskát, abban tudod tárolni.

FDBRO 3.0 edzőmaszk:
Használat után célszerű sima meleg csapvízzel kiöblíteni.
Ha van, akkor Bacto-ex fertőtlenítő sprével fújd be mosás után.

FDBRO PRO szénszűrős edzőmaszk:
Tisztítás előtt a szénszűrős filtereket vedd ki! A fekete műanyag fedőrészt felfelé csúsztatva kiakad a kampóból, ami rögzíti, így le tudod venni a maszkról, és rombolásmentesen szét tudod szedni a maszkot. Szappannal és melegvízzel kezedet vagy szivacsot használva mosd ki főleg a maszk belső részeit!
Ha van, akkor Bacto-ex fertőtlenítő sprével fújd be mosás után.

Szilikonból és neoprénből.

A ciki nem-ciki megközelítés nem a sportolók szempontja, viszont ha fontos neked ez a szempont, akkor védd meg magad a fentebb említett tudományos magyarázatokkal, az edzőmaszkot használó élsportolókkal, de leginkább a saját eredményeiddel, amelyeket ezzel az eszközzel értél el.

Szállítási és fizetési infók

Banki átutalással előre a számlaszámunkra, valamint utánvéttel készpénzzel és bankkártyával a futárnak.

Termékeinkre 100%-os pénzvisszafizetési garanciát vállalunk a kézbesítéstől számított 30 napon belül. Amint visszaküldted a terméket és megérkezett hozzánk, azonnal visszautaljuk a pénzt a számlaszámodra.

Megrongált terméket nem áll módunkban visszavenni.

A szállítás ingyenes, ezért nem kell külön fizetni.

A megrendeléstől számított 1-3 munkanapon belül már meg is kapod az edzőmaszkodat.

Igen, szerződött csomagszállítónk, a GLS házhoz szállítja a kívánt terméket. Előző nap e-mailben jeleznek, hogy összekészítették a csomagot, és másnap kézbesítik a csomagot. A szállítás napjának reggelén megerősítik a csomag felvételét, és tájékoztatnak a kézbesítés várható időpontjáról egy 3 órás intervallum megadásával.

Igen. A GLS futára munkanapokon 8-tól 17 óráig kézbesít. A megadott e-mail címre előző nap e-mailt küldenek, hogy összekészítették a csomagot, és másnap kézbesítik. A szállítás napjának reggelén megerősítik a csomag felvételét, és tájékoztatnak a kézbesítés várható időpontjáról egy 3 órás intervallum megadásával. Ha nem tudod átvenni csomagod, GLS futárunk 3 munkanapon keresztül megpróbálja Neked kézbesíteni.

A kézbesítést megelőző napon küldött e-mailben lehetőség van változtatni a kiszállítás címén és/vagy időpontján az e-mailben megadott linken, ha tudod, hogy ott és akkor nem fogod tudni átvenni. Kérheted a munkahelyedre is, oda is kiszállítják.