Miért működik az edzőmaszk? A tudományos magyarázat

Milyen tudományos bizonyítékok támasztják alá az edzőmaszk használatának áldásos hatásait? Lássuk!

Ismert tény, hogy élsportolók a magashegyi edzőtáborokból visszatérve nagyobb teljesítményre képesek a versenyen. Az edzőmaszk pedig éppen ezt, a nagy magasságban végzett edzést szimulálja.

A magassággal ugyanis ritkul az oxigén, az edzőmaszk pedig szabályozza a belélegezhető levegő – ezzel együtt az oxigén – mennyiségét. Emellett kialakításának köszönhetően az általad kilélegzett, tehát a szén-dioxidban bővelkedő levegő egy részét is újra belélegzed.

Miért működik ez a módszer?

Az alacsonyabb oxigén-tartalmú és szén-dioxidban dúsabb levegő a Bohr-hatás (bővebben lejjebb) értemében azt fogja eredményezni, hogy javul a sejtek oxigénellátása. Ennek következtében pedig javul az állóképességed. Ebből pedig egyenesen következik, hogy jobban fogod bírni a terhelésthatékonyabban sportolhatsz és eredményesebb lehetsz a versenyeken.

A Bohr-hatás

Dr. Christian Bohr dán élettan tudós és orvos, aki tudományosan feltárta a róla elnevezett Bohr-hatást.

Helyes légzőgyakorlatok és olyan segédeszközök révén, mint az edzőmaszk elérhető, hogy jobb legyen a sejtek oxigénellátása, ami a nagyobb teljesítményt és állóképességet biztosítja. 

A szervezetünk akkor ad ki parancsot a belégzésre, ha a szén-dioxid tartalom a megszokott szint fölé emelkedik. Az edzőmaszk azt a célt szolgálja, hogy ez a belégzést kiváltó szén-dioxid szint megemelkedjen és tartósan magasabb is maradjon.

Ez azért jó, mert a megnövekedett szén-dioxid szint következtében a vérünkben az oxigénszállításért felelős hemoglobin nagyobb mértékben és könnyebben szabadul meg oxigénjétől a sejtekben.

Ha nő a vérben a szén-dioxid koncentráció, miközben alig csökken az oxigén koncentráció, akkor ettől megnő a sejtekben az oxigénleadás, és így javul azok oxigénellátása, ezen keresztül pedig energiaszintjük, ami a növekvő állóképesség záloga. Ez a Bohr-hatás, melyet 1903-ban fedezett fel dr. Christian Bohr dán élettan tudós és orvos.

Buteyko tudományos bizonyítékai

Dr. Konstantin Buteyko ukrán orvos, aki rengeteg tudományos megfigyelése révén igazolta a légzés csökkentésének pozitív élettani hatásait.

A kevesebb, kisebb és a tüdő hasi részébe történő levegővétel áldásos hatásait először Dr. Konstantin Buteyko ukrán orvos igazolta tudományos kísérletek alkalmával.

Ő tudományosan is igazolta, hogy a Bohr-hatás működik. A nagyobb levegővétellel a szervezet oxigén-telítettségét csak csekély mértékben lehet növelni, viszont ezzel a szervezet szén-dioxid szintje jelentős mértékben csökken. A megfelelő szén-dioxid szint nélkül pedig az oxigén sem jut el rendesen a sejtekhez.

Buteyko professzor számtalan betegséget a sejtek nem megfelelő mértékű oxigénellátásából vezetett le. Kifejlesztett egy légzésprogramot, amellyel nemcsak rengeteg betegét segítette kigyógyulni különböző betegségekből (pl.asztma, torokgyulladás), hanem saját magas vérnyomását is megszüntette.

Ezt a módszert, amely tehát a Bohr-hatást támasztja alá, azóta több klinikai vizsgálat igazolta, pl. az 1994-ben Ausztráliában C. Mitchell professzor és Dr. S. Bowler által végzett tudományos kísérlet.

Ezek a cikkek talán érdekelhetnek:

Mire jó az edzőmaszk? Légzésszakértő és vásárlók véleményei.

A sport és a légzés kapcsolata

A Magaslati Edzés Hatásai: Teljesítményfokozás Természetesen

Hasonló cikkek