A Magaslati Edzés Hatásai: Teljesítményfokozás Természetesen

magaslati edzés és hatásai

A magaslati edzés célzottan alkalmazott természetes edzésmódszer. Növeli az állóképességet és olyan ún. adaptációs tartalékokat mozgósít meg, amelyeket egy tengerszinten végzett edzés nem tud.

A magaslati edzés azon a tudományos alapelven nyugszik, hogy minél magasabb tengerszint feletti magasságban edzünk, az oxigén nyomás annál inkább csökken és ezáltal nehezedik az oxigénfelvétel szervezetünk számára. A szervezet erre az oxigénhiányos környezetre (ún. relatív hypoxia) azonnali és tartós adaptációval reagál, amely rövid időn belül a szervezet intenzív teljesítőképességét eredményezi. Az azonnali hatása mar közvetlenül az edzések után érzékelhetőek (jobb alvás, fokozott vérellátás), a tartós hatás pedig kihat a további edzésekre és a versenyteljesítményre is.

A magaslati edzés hatásai, előnyei:

 • Szervezetünk több EPO hormont termel: A megnövekedett EPO hormonnak köszönhetően magasabb lesz a vörösvérsejt számunk, ami fokozza az izmok oxigénszállítását és nehezebben fáradnak el, tehát magasabb lesz az energiaszintünk és erősítjük a légző-izmokat, amely nem csak asztmások számára előnyös!
 • Javítja a VO2Max-ot (maximális oxigénfelveveő képességet): A magasabb Vo2max azt mutatja meg, hogy a szervezet mennyi oxigén képes felvenni egyszerre. Egy nemzetközileg is elismert élettartam meghosszabbítást kutató orvos, Peter Attia szerint minél magasabb egy ember vo2 max értéke a következő 10 évben annál kevesebb esélye van a halálra.
 • Nehezebben fáradunk el és gyorsabban regenerálódunk: A magaslati edzés után tejsavküszöbünk megemelkedik, és minél magasabb a tejsavküszöbünk annál lassabban fáradunk el. Ezt a hatást igazán majd a tengerszinten fogjuk tudni kamatoztatni, az edzés ami korábban nehéznek tűnt már nem lesz annyira megterhelő. A tejsav felhalmozódása nem feltétlenül rossz dolog. Ez egy természetes melléktermék a szervezetben, amely támogatja az anaerob aktivitást, és segít az egyénnek magas szinten edzeni.

Meddig tart a magaslati edzés hatása?

A magaslati edzés hatása vagy a magaslati edzés szimulációjának előnyei akár 4-6 hétig is kitarthatnak. Természetesen szervezettől és az edzés módszertől is függ, hogy pontosan meddig tartanak a korábban leírt előnyök. Ha versenyre készülünk a magaslati edzőtáborból visszatérve mindenképp érdemes figyelni, hogy verseny előtt legalább 2-3 napot hagyjuk testünket regenerálódni.

Lehetséges hátrányok

Bár a magaslati edzés javíthatja a sportteljesítményt, sajnos a lehetséges hátrányokkal is számolni kell. A túl kemény és hirtelen edzés magas tengerszint felett hegyi vagy más néven magassági betegséget okozhat, melynek tünetei közé tartozik a fejfájás, fáradtság, hányinger, hányás és étvágytalanság, amely kb. 2500 m magasságtól jelentkezik. Az ilyen állapot megelőzése érdekében fokozatosan ajánlott akklimatizálódni a különleges környezethez, magaslati edzés során az első 3 napot érdemes felkészítő edzéssel tölteni, figyelni a hidratáltságra és a pihenésre. A hegyen könnyebben fellép a vashiány, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozásra és vaspótlásra, megfelelő mennyiségű pihenésre mindenképp figyelj oda!

Ha magaslati edzést tervezel végezni mindenkepp javallott a min. 3 napos akklimatizáció, az azonnali intenzív edzés nem ajánlott.

Mire figyeljünk magaslati edzés során?

 • Figyeljünk a szénhidrátbevitelre! A magaslati edzés fokozza a szénhidrátigényt, gyorsabban kiürülnek a glikogénraktárak, ezért figyeljünk a fokozott szénhidrátbevitelre vagy az edzőtábor során fokozatosan (tapasztaltaknál: 5-10, tapasztalatlanoknál: 20-25%-kal) csökkentsük az edzések intenzitását. A glikogénraktárak teljes visszatöltődése akár 3 napot is igénybe vehet!

 • Az akklimatizáció 3-6 nap is lehet, ilyenkor fokozatosan csökken a teljesítőképesség (tejsavszint emelkedés), a magashegyi akklimatizáció után a terhelés fokozatosan növelhető

 • Magas fehérjebevitel (1,5-2g/testsúly kg)

 • Mérjük a pulzusunk és ha kiugrónak alacsony vagy magas értéket mutat, szánjunk további időt az akklimatizációs edzésre

Magaslati edzés módszertan példa:

 1. Hét: általános alap állóképesség gyakorlatok (magaslati akklimatizáció 3-6 nap)
 2. Hét: Alap állóképesség gyakorlatok + intenzivebb all. Gyakorlatok + erő-állóképesség növelés
 3. Hét: Intenzív állóképesség tréningek (Versenysebesség 90-100%)
 4. Hét: aerob edzések, reakklimatizáció elősegítése

Zárszó

A magaslat edzések alkalmazása felkészülés során népszerű a sportolók körében hiszen tudatosan beépítve az edzésrutinjukba előnyhöz kerülhetnek ellenfeleikkel szemben a versenyeken. A magaslati edzés nem csak a sportolóknak ajánlott, hanem mindenki másnak is, aki az egészségét a következő szintre szeretné emelni vagy ki szeretné használni a fent említett élettani előnyöket. A magaslati edzések alkalmazásán kívül gyakran látjuk a sportolókat edzőmaszkot is viselni, mivel az edzőmaszk nagyon hasonló az elven működik, ám kevésbé költséges és időigényes, mint egy magaslati edzőtábor.

Tetszenek az előnyök, de nincsen kapacitásom magaslati edzést végezni, mit tehetek?

Az edzőmaszk nem szimulálja a magaslati edzést, de egy hasonló oxigénhiányos környezetben sportolhatsz, mintha magaslati körülmények között tennéd. Szervezeted elég gyorsan – nagyjából 1 hét után – elkezd akklimatizálódni ehhez az oxigénszegény környezethez, ennek hála pedig rengeteg jótékony élettani hatást tapasztalhatunk, amit leginkább akkor fogunk megtapasztalni, amikor már nem használjuk a maszkot. Ezek többek között:

 • Gyorsabb regeneráció edzések után, kevesebb alvásigény
 • Az izmok hatékonyabb tápanyag ellátottsága
 • Álló- és kondicionális képesség növekedés (Azt fogod érezni, hogy 2-3 hét edzőmaszk használat után az edzőmaszk nélküli edzéseket ki fogod rázni a kisujjadból.)

Mi magunk is használunk edzőmaszkot edzéseink során és azért kezdtük el népszerűsíteni szélesebb körben is, hogy mindenki megtapasztalhassa a magaslati edzéshez hasonló előnyöket, ezek a sportmaszkok azonban mégis sokkal hozzáférhetőbbeb minden sportoló számára.

Hasonló cikkek