Állóképesség növelő szerek: Ezek a legjobbak 2024-ben?

állóképesség növelő szerek

Gyakran találkozhatunk olyan cikkekkel magazinokban, amelyek a fitness és testépítés iránt érdeklődőknek szánt táplálékkiegészítőket népszerűsítik. Viszont ritkábban bukkanunk olyan tanácsokra, amelyek kifejezetten az állóképességi sportokkal foglalkozók számára készülnek.

Mint állóképességi sportoló, sok esetben nincs szükséged a széles körben ajánlott táplálékkiegészítőkre, sőt, egyesek akár hátrányosak is lehetnek számodra.

Gyakran előfordul, hogy egy futó vagy kerékpáros táplálékkiegészítők után érdeklődik állóképesség növelő szerek iránt olyan üzletekben, amelyek elsősorban testépítők igényeit szolgálják ki. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a sportolónak olyan terméket ajánlanak, amely nemcsak hogy nem támogatja a teljesítményét, de akár hátráltathatja is az optimális eredmények elérését.

Vegyük például azokat a stimuláns és értágító hatású, „edzés előtti” készítményeket, amelyek jellemzően magas pulzusszámot eredményeznek. Az értékesítő gondolkodás nélkül ajánlja, a sportoló pedig gondolkodás nélkül megveszi, ami hűen mutatja, hogy sem a tanácsadó és sokszor a sportoló sem rendelkezik elegendő tudással a táplálkozásról a saját sportágához kapcsolódóan.

Természetesen ez nem jelent problémát, hiszen sokan tapasztalatok által tanulunk, és valahol el kell kezdeni a tudás gyűjtését. Mi azért írtuk ezt a cikket, hogy megosszuk veletek azokat az információkat, amelyeket hasznosnak találunk és előnyösek lehetnek a sportteljesítményetek szempontjából.

Melyek azok az állóképesség növelő szerek, amiket érdemes használnod állóképességi sportolóként?

Mint állóképességi sportoló, hetente valószínűleg számos kilométert teszel meg kerékpáron, futással vagy úszással és akkor még figyelj azokra a részletekre is, amik az edzésen kívül történnek. Ezen felül a különböző erősítő és ellenállással végzett edzéseid további odafigyelést igényelnek, különösen az étrended és a táplálék-kiegészítők terén.

Mint atlétának, ezek az edzésformák komolyan megterhelik a testedet, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

Szerencsére, a helyes táplálék-kiegészítők és módszerek használatával jelentősen javítható a teljesítmény és a regeneráció lehetővé téve, hogy új, eddig el nem ért szinteket érj el. Az alábbiakban bemutatjuk a leghasznosabb állóképesség növelő szereket, amik valóban javíthatják az állóképességet és ha igazán feltennéd az i-re a pontot, a cikk végén megosztunk veled egy kevésbé ismert eszközt is ehhez.

A legjobb, tudomány által alátámasztott állóképesség növelő szerek 2024-ben

Az állóképesség növelő szerek között számos hatékony opció létezik, amelyek különböző módon segíthetik a teljesítmény javulását.

 1. Kreatin: A kreatin monohidrát az egyik legnépszerűbb táplálék-kiegészítő az erősportokban. Segít a gyors energiaellátásban az izmok számára, növelve az ATP (adenozin-trifoszfát) szintézist, ami az izmok elsődleges energiaforrása rövid, intenzív tevékenységek során. Több tanulmány is kimutatta, hogy a kreatin javítja az izomerőt, a sprint képességet, és segíthet az izomtömeg növekedésében. Például, egy 2003-as tanulmány a “Journal of Sports Science and Medicine” című folyóiratban azt mutatta, hogy a kreatin kiegészítés javítja az izomerőt és a teljesítményt az izometrikus, izotóniás és izokinetikus kontrakciók során.[1]
 2. Beta-Alanin: A beta-alanin az izom karnozin szintjének növelésével segít csökkenteni az izmokban keletkező savas környezetet, amely intenzív edzés során alakul ki. Ezáltal késlelteti az izomfáradást és javítja az állóképességet. Egy 2012-es tanulmány a “Amino Acids” című folyóiratban kimutatta, hogy a beta-alanin kiegészítés javítja az állóképességi teljesítményt, különösen 1-4 perc közötti tevékenységek esetén.[2]
 3. Koffein: A koffein stimulálja a központi idegrendszert, csökkenti a fáradtság érzetét, és javítja a koncentrációt, ami kedvezően befolyásolja az állóképességet. Egy 2013-as tanulmány az “International Journal of Sports Physiology and Performance” című folyóiratban azt találta, hogy a koffein javítja a kerékpárosok teljesítményét egy 1 órás időfutam során.[3]
 4. BCAA (elágazó láncú aminosavak): A BCAA-k, mint leucin, izoleucin és valin, elősegítik az izomregenerációt és csökkentik az izomfáradást. Egy 2017-es tanulmány a “Journal of Sports Medicine and Physical Fitness” című folyóiratban azt találta, hogy a BCAA-k fogyasztása csökkenti az izomkárosodás jeleit és javítja az izomregenerációt hosszú távú futás után.
 5. Nitrogén-oxid elősegítők: Ezek, mint az L-arginin, javíthatják a véráramlást és az izmok oxigénellátását. Egy 2011-es tanulmány a “Journal of Applied Physiology” című folyóiratban azt mutatta, hogy az L-arginin kiegészítés javíthatja a kerékpárosok teljesítményét.
 6. Elektrolitok: Az elektrolitok, mint a nátrium, kálium, kalcium és magnézium, fontosak a hidratáltság fenntartásához és az izomműködéshez. Az elektrolitok pótlása csökkentheti a krampuskockázatot, különösen hosszú távú vagy meleg környezetben végzett tevékenységek során. Egy 2015-ös tanulmány a “Journal of the International Society of Sports Nutrition” című folyóiratban azt javasolta, hogy az elektrolit-pótlás csökkentheti a görcsök kockázatát.
 7. Szénhidrát-gélek és -italok: Ezek gyors energiaforrást biztosítanak, ami különösen hosszú távú állóképességi sportoknál, mint a maratonfutás vagy hosszú távú kerékpározás, lehet hasznos.

Egy kevésbé hétköznapi “szer” az állóképesség növelése érdekében

Az edzőmaszkok használata egyre népszerűbb eszköz az állóképesség javítására törekvő sportolók körében, különösen azok számára, akik a táplálékkiegészítők és egyéb állóképesség növelő szerek mellett további eszközöket is szeretnének bevetni fejlődésük érdekében. Hosszú Katinka felkészülése során pl. rendszerint alkalmazza ezt a kevésbé elterjedt eszközt. Ezért tartottuk fontosnak megemlíteni cikkünkben, hiszen nem csak a népszerű módszerek adhatnak lépéselőnyt az ellenfelekkel szemben. Az edzőmaszkok alkalmazása a következő előnyökkel járhat:

 1. Hipoxikus Edzés Előnyei: Az edzőmaszkok úgy vannak kialakítva, hogy utánozzák a magas tengerszint feletti edzés körülményeit, ahol az oxigénszint alacsonyabb. Ezáltal a test megtanulhat hatékonyabban oxigént felhasználni, ami javíthatja az állóképességet.
 2. Légzőizmok Erősítése: Az edzőmaszkok használata növeli a légzőizmok terhelését, ami hozzájárulhat ezek izmainak megerősödéséhez. Ezáltal javulhat a légzési hatékonyság és az állóképesség.
 3. Mentális és Fizikai Kitartás: A maszk viselése alatt nehezebb légzési körülmények között edzeni, ami nem csak fizikailag, hanem mentálisan is növeli a kitartást, így a sportolók jobban felkészülhetnek a versenykörülményekre.
 4. Fokozott Edzéshatékonyság: Az edzőmaszkok használatával a sportolók rövidebb idő alatt érhetnek el jelentős fejlődést az állóképesség terén, mivel a test alkalmazkodik a megváltozott oxigénellátási körülményekhez.

Fontos megjegyezni, hogy az edzőmaszkok használata nem mindenki számára megfelelő, és bizonyos esetekben egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért nem szoktuk javasolni kezdőknek és a tapasztalt sportolóknak is javasolt fokozatosan bevezetni a rutinjukba. Miután hozzászokott a szervezetünk 2-3 hét használat után kezdhetjük tapasztalni a fent említett előnyöket.

Hivatkozások:

 • Bird SP. Creatine supplementation and exercise performance: a brief review. J Sports Sci Med. 2003 Dec 1;2(4):123-32. PMID: 24688272; PMCID: PMC3963244.
 • Hobson RM, Saunders B, Ball G, Harris RC, Sale C. Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis. Amino Acids. 2012 Jul;43(1):25-37. doi: 10.1007/s00726-011-1200-z. Epub 2012 Jan 24. PMID: 22270875; PMCID: PMC3374095.
 • Jason L. Talanian and Lawrence L. Spriet. 2016. Low and moderate doses of caffeine late in exercise improve performance in trained cyclists. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 41(8): 850-855. https://doi.org/10.1139/apnm-2016-0053

Hasonló cikkek