A Legjobb Állóképességi Sportok Állóképesség Növelésre

úszás - a legjobb állóképességi sportok egyike

Bármilyen sportot is űzöl biztosan tisztában vagy vele, hogy tüdőkapacitásod szoros összefüggésben van állóképességeddel és ha a célod tovább versenyben maradni vagy edzésről-edzésre jobban teljesíteni, akkor érdemes odafigyelned, hogy mekkora a tüdőkapacitásod. Ugyanis az, hogy tüdőd mennyi oxigént képes egyszerre felvenni és az izmaidba juttatni határozza meg, hogy meddig fogod bírni az edzést. A következő cikkben megtudhatod, hogy melyek a legjobb és legnépszerűbb ún. állóképességi sportok, amelyek mindenki számára könnyedén hozzáférhetőek ha javítani akarsz az állóképességeden.

A legjobb állóképességi sportok

1. Úszás

Az úszás az első a listánkon. Erősíti a felsőtest izmait, kiváló kardiovaszkuláris képességet fejleszt és javítja a légzést, tehát mindent együttvéve, ami az állóképesség növeléshez szükséges. Nem véletlen, hogy bármilyen fiziológia problémánk van vagy krónikus betegségben szenvedünk (asztma, gerincferdülés, csontritkulás) minden orvos az úszást ajánlja a problémák javítása érdekében.

2. Futás, terepfutás, maraton futás

A futás az egyik legnépszerűbb sportág az állóképességi sportok közül, mivel egytől-egyig mindenki számára elérhető és rengeteg előnnyel jár. Az Egyesült Államokban – amelyik ország valljuk be, hogy korántsem a fittségről híres – több, mint 50 millió ember fut hobbiszerűen évente. A legtöbb előnyröl azt hiszem nem kell beszámolnom, bármilyen sportot űzünk a futás elmaradhatatlan kelléke a felkészülésnek. Röviden annyit, hogy a futás segít fejleszteni az alap és a hosszútávú állóképességet. Mindkettőt hasznosíthatjuk számos más sportágban. Rendszeres futással növelhetjük a tüdő kapacitást, ami azt jelenti, hogy több oxigént tudunk szállítani az izmokba, ezáltal javítva az energiaellátást és a teljesítőképességet (ha városi környezetben futunk itt érdemes szénszűrős edzőmaszkot viselni, ami nemcsak méginkább javíthatja az állóképességünk, de a szénszűrőnek hála a káros, szmogos levegőt is megszűri). Futás közben a testünk kénytelen alkalmazkodni a folyamatos kis ütésekhez ami a talpunkat éri a talaj által, így erősödnek a csontjaink és izmaink. Ez hozzájárul a jobb tartás kialakulásához és a sérülések kockázatának csökkentéséhez. 

A maraton futás mára a kitartás egyik szimbólumává vált. A versenyzők fontosnak tartják a megfelelő edzésterv kialakítását és a fizikai felkészülést a verseny előtt. A maraton futás nemcsak a profi versenyzők, hanem a hobbi futók számára is kihívást jelent, éppen ezért ha állóképességedet szeretnéd fejleszteni, akkor egy maraton kitűzése nemes cél lehet.

Legyen szó akár terep vagy versenyfutásról az edzőmaszk mindegyikhez nagyszerűen passzol, mert képes a magaslati edzést szimulálni és segíthet az edzéseidet új szintre emelni.

3. Kerékpározás

A kerékpározás erősíti a lábizmokat és a farizmokat, fejleszti az állóképességet és a koordinációt. Biztosan láttál már Tour de France versenyzőket, akiknek óriási combizmaikat irigyelni lehet, azonban az óriási izmok mellett – ami a robbanékonyságot és nagy erőkifejtést segíti – elképesztő állóképességel is rendelkeznek, hiszen a Tour de France-on 3 hét leforgása alatt közel 3500 km-t kell megtenniük. Ha van olyan verseny – a maraton mellett – ami irdatlan nagy állóképességet igényel, akkor ez biztosan az. Versenyzőként vagy lelkes sportolóként azonban neked nem kell Tour de France-ra menned, hogy kihasználd a biciklizés előnyeit és hasonlóan nagy állóképességet szerezz, elég ha gyakran mész munkába biciklivel vagy edzésiedbe beiktatsz egy rövid biciklizést.

4. Triatlon

A Tritalon egy olyan állóképességi sport, amely 3 sportágat ötvöz egyben: a futást, úszást és kerékpározást ezért fontos kiemelnünk. ​​A verseny során a résztvevőknek egymást követően kell teljesíteniük ezeket a szakaszokat, közben a legjobb idő elérése a cél.

A triatlon rendkívül hatékony sportág az állóképesség fejlesztésében, mivel rengeteg izomcsoportot dolgoztat meg egymás után, kitartást és elszántságot igényel.

A triatlont azért is tartottuk érdemesnek megjegyezni, hogy szemléltessük a 3 korábban felsorolt állóképességi sportok a futás, úszás és biciklizés hasznosságát. Ha egy külön olimpiai számot rendeltek ennek a 3 sportág egyvelegének, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezek közül legalább az egyik beiktatásával edzéseinkbe garantált javulást tapasztalhatunk állóképességünkben.

Egyéb állóképességi sportok

5. Kajak-kenu

A kajak-kenu a vizes állóképességi sportok egyike, ami rendszereint fokozott állóképességet igényel. Az evezősök a leginkább felsőtestüket használják arra, hogy minél gyorsabban mozogjanak a vízen, de láb- és törzsizmoknak is jelentős szerepe van a maximális erőkifejtésben és a stabilitásban. A magyarok által sikeres és népszerű vizes sportág javítja a kardiovaszkuláris és légzőrendszert, és javíthatja az általános fizikai állóképességet. A kajak-kenut az emberek többségének nem áll módjában rendszeresen űzni, de amennyiben víz közelben vagy és hozzáférsz egy hajóhoz, akkor mindenképp élj a lehetőséggel!

6. Snowboardozás

A snowboardosok rengeteg időt töltenek a hegyekben, ami jelentős kitartást és erőnlétet igényel. A rendszeres magaslatban töltött idő növeli a tüdőkapacitást, javítja a szív- és érrendszeri egészséget, valamint rengeteg izomcsoportot erősít.

A snowboardozás gazdagító élményt nyújt, mivel lehetőséget ad a természetben való kikapcsolódásra. A gyönyörű táj jelentős motivációt nyújthat az állóképességi tréninghez. Manapság egyre népszerűbbek az olyan téli fesztiválók, mint a Snowattack, ahol több ezer téli sport kedvelő gyűlik össze, bulizik és sportol egy zenei fesztivál keretein belül.

A snowboard az állóképességi sportok egyike, amelyhez – kajak-kenu mellett – megfelelő felszereléssel és technikával kell rendelkezni, valamint megfelelő felkészültséggel nekivágni a hosszabb távoknak. Jogosan merül fel a kérés, hogy hol és hogyan tudsz elkezdeni snowboardozni. Erről minden infőt megtalálsz ezen az oldalon.

Ha már most kedvet kaptál a sporthoz, akkor itt egy érdekes videó, ahogyan egy tapasztalt snowboardos ismeretlen kezdőket tanít:

Mely állóképességi sportoknál érdemes edzőmaszkot használni?

Az edzőmaszk minden olyan sportolónak ajánlott, aki az állóképességét kívánja fokozni. Ez az egyszerű eszköz ugrásszerű gyorsasággal segít kitolni a határaidat, így növelvén a teljesítményedet és vele együtt a közérzetedet és egészségedet.

Egy a Sports Medicine magazinban 2012-ben megjelent 46 tanulmányon alapuló áttekintés szerint a légzőizmok erősítése nagyfokú állóképességjavulást eredményezett olyan állóképességi sportok esetében, mint a futás, az úszás és a kerékpározás. A cikk kiemeli azt is, hogy azok a sportolók, akik hat héten át valamilyen légzést segítő eszközzel végeztek intervall edzést, javult a futóteljesítményük azokéhoz képest, akik semmilyen eszközt nem használtak edzés során.

Az edzőmaszkot elsősorban

  • futáshoz,
  • az úszáshoz (nyilván ennek a szárazföldi alapozó szakasza)
  • a kerékpározáshoz 
  • és konditermi edzésekhez ajánljuk

de túrázáshoz, terepfutáshoz, labdajátékokhoz (futball, rögbi, amerikaifoci, kézilabda, tenisz stb.), crossfit edzésekhez, kettlebellhez is kiváló segítőtárs.

Előszeretettel használják küzdősportolók is a felkészüléseik során. Például sok MMA harcost lehet különböző videókon látni, akik ezt az eszközt használják.

Konditermi és szabadtéri saját testsúlyos edzésekhez is ajánljuk.

Ne felejtsd el, hogy nem kell élsportolónak lenned ahhoz, hogy rendbe tedd a légzésedet és emelj az edzéseid színvonalán! A mai világban általánossá váló túllégzés leküzdése, az egészséges élet és életvezetés olyasmik, amiket mindannyian fontosnak gondolunk, de gyakran mégsem teszünk értük eleget. Az edzőmaszk ezek eléréséhez segít hozzá a maga egyszerűségével és nagyszerűségével.

Hasonló cikkek