Hogyan használd HELYESEN az edzőmaszkot?

Egy másik cikkben már megemlítettem, hogy sok olyan ellenvetés szokott megfogalmazódni az edzőmaszk vonatkozásában, amelyeket például Hosszú Katinka nem lát elég megalapozottnak. Cseh Laci sem.  Az egyik ilyen ellenvetés, amivel találkoztam, hogy ha edzés közben használod, el is ájulhatsz. Erre az a válaszom, hogy ésszel használva semmiképpen.

Ha esztelenül használod, vagyis nem fokozatosan szoktatod magad hozzá, és egyből a legnehezebb fokozaton akarod használni, akkor előfordulhat, hogy elájulsz. De egy intenzívebb edzés a hozzá nem szokott szervezet számára szintén ájuláshoz vagy ájulásközeli állapothoz vezethet.

Magam is tapasztaltam, és láttam, hogy mással is megesett. Úgyhogy a kulcsszó a FOKOZATOSSÁG! Lent egy kicsit bővebben kifejtem ezt.

De előbb:  

Kiknek ajánlom az edzőmaszkot?


Először is a kor: 15-16 éves kortól ajánlott az edzőmaszk használata. Ez egy hozzávetőleges becslés; a lényeg, hogy kellő odafigyeléssel és komolysággal kell használni ezt a teljesítménynövelő sporteszközt. Ezért 15-16 éves kor alatt nem ajánlatos.

Másodszor pedig olyanoknak ajánlom, akik már egy ideje rendszeresen mozognak, sportolnak. Azoknak, akik már gyakorlatra tettek szert a sportolás közbeni helyes légzésben. Tudományosabban megfogalmazva: azoknak ajánlom, akiknek a kontrollszünetük minimum 15-20 másodperc körül van. A kontrollszünet az az időtartam, amely normál, nyugalmi állapotban eltelik egy átlagos kilégzés és a légszomj megjelenése között úgy, hogy közben az egyén nem vesz levegőt. Különösen lényeges, hogy reggel, közvetlenül felébredés után mekkora ez az érték.

Ezért ennek lemérését reggel, közvetlenül felkelés után ajánlom. Ha most kezdesz el mozogni, vagy nem régóta sportolsz, akkor inkább szokj hozzá edzőmaszk nélkül az intenzívebb mozgás közbeni légzéshez, és csak azután szerezz be sportmaszkot.

Egyébként ezekhez a sportokhoz ajánljuk az edzőmaszk használatát. 

Hogyan és mennyi ideig használd?

Amint fentebb is írtam, a legfontosabb a fokozatosság. Ha úgy döntesz, hogy edzőmaszkkal teszed hatékonyabbá az edzéseid, akkor nagyon fontos, hogy a legkisebb fokozattal kezdj!

Az első használatok alkalmával elég lehet 5 percig használni, majd saját szervezeted terhelhetőségétől függően fokozatosan növelheted az edzőmaszk használatának időtartamát. Itt az az alapelv, hogy a használata során egy ENYHE légszomjat kell érezned. Ha nem érzel légszomjat, akkor válts nehezebb fokozatra. Azt azonban semmiképpen ne várd meg, hogy “liluljon” vagy megfájduljon a fejed a légszomjtól.

Ha túl erős légszomjat érzel, állítsd kisebb fokozatra, vagy vedd le a maszkot! Hogy mennyi ideig használd, ezt neked kell kikísérletezned. De ha nagyon egy időtartamot kellene mondanom, akkor (az első használatok után) próbáld ki 20-30 percig, s figyeld meg, hogy hogyan bírod. Ezt aztán fokozatosan növelheted, figyelembe véve a saját szervezeted reakcióit.

Hasonló cikkek