Mire jó az edzőmaszk és kinek ajánlott? A 2024-es vélemények

edzőmaszk-mire-jó-vélemények

Az edzőmaszk vagy tréningmaszk egy olyan sporteszköz, amelynek a kezdetleges verzióját először egy profi amerikai futballista kezdte el használni. Ez nem a mai formájában ismert edzőmaszk volt, hanem egy egyszerű gázálarc.

Akkor még nem is sejtette, hogy ezzel az egyszerű felfedezéssel egy olyan sporteszközt talált fel, amit rengeteg profi és hobbi sportoló fog használni a későbbiekben állóképességük és teljesítményük növeléséhez. Az alábbiakban leírjuk, hogy mire jó az edzőmaszk és miért érdemes a hétköznapi edzéseid során is alkalmaznod.

Mire jó az edzőmaszk?

Az edzőmaszk mögötti koncepció az, hogy szimulálja a magaslati edzéseket. Köztudott, hogy a versenyek előtti magaslati edzőtáborokban gyakorló sportolók visszatérve ezekből jobb sportteljesítményt tudnak elérni a versenyeken. Az edzőmaszk pedig pont a nagy magasságban végzett edzést szimulálja.

A magassággal ugyanis ritkul az oxigén, az edzőmaszk pedig szabályozza a belélegezhető levegő – ezzel együtt az oxigén – mennyiségét. Emellett kialakításának köszönhetően az általad kilélegzett, tehát a szén-dioxidban bővelkedő levegő egy részét is újra belélegzed.

Miért jó ez?

Az alacsonyabb oxigén-tartalmú és szén-dioxidban dúsabb levegő a Bohr-hatás értelmében azt fogja eredményezni, hogy javul a sejtek oxigénellátása. Ennek következtében pedig javul az állóképességed és ebből pedig egyenesen következik, hogy jobban fogod bírni a terhelést, hatékonyabban sportolhatsz és ha sportoló vagy eredményesebb lehetsz a felkészülés során.

De az edzőmaszk nem csak a profi sportolóknak segíthet az edzésük hatékonyságában, hanem a hétköznapi harcosoknak is egy olyan kiegészítője lehet, amivel ugyanannyi edzéssel akár meg is duplázhatja a korábbi eredményeit.

Manapság egyre kevesebb időnk van és egy csomó plusz dolgot vállalunk magunkra, ennek pedig szinte mindig az edzés issza meg a levét. Ha számodra is fontos a sport, ahogyan nekem/nekünk is, akkor te is beletartozol abba a szűk csoportba, aki elfoglaltsága ellenére is lemegy a terembe vagy elmegy edzeni. Az edzőmaszk a hozzánk hasonló embereknek készült, akiknek nincs végtelen idejük, mégsem akarjuk leadni a szintet – és azzal szembesülni, hogy a kemény edzés ellenére stagnálunk. Az edzőmaszknak hála fizikai, szellemi és életmódbeli céljainkból nem kell leadnunk és igaz az edzéseink nem lesznek könnyebbek, de annál hatékonyabbak.

Egy légzésszakértő véleménye az edzőmaszkról. Érdemes használni?

Tudományos kutatások alátámasztása

Az edzőmaszkok növelik a légzőizmok terhelését, ami erősítheti ezeket az izmokat és növelheti az állóképességet. Az edzőmaszk viselése emellett javíthatja a tüdőkapacitást és az oxigénfelhasználást is, amely pozitív hatással lehet a sportteljesítményre. – írja ezt két külföldi tudományos kutatás az edzőmaszk használátról

Korábban több magyar sportteljesítmény növeléssel foglalkozó portál is megírta, hogy aktív sportolóként érdemes lehet edzőmaszkokat használni, akár versenyfelkészülés előtt, akár rendszerszerűen az állóképességünk növelésére.

Edzőmaszk vélemények a vásárlóinktól

Ha a sportteljesítményedet vagy az állóképességedet a csúcsra emelnéd, akkor válassz edzőmaszkjaink közül. Ha 3 hét edzés után sem látsz javulást a teljesítményedben, akkor mi kérdezés nélkül visszaadjuk a pénzedet!

Hasonló cikkek